БІОХІМІЧНІ ПОКАЗНИКИ КРОВІ ЩУРІВ ПРИ ХРОНІЧНОМУ ОПІОЇДНОМУ ВПЛИВІ - Вільхова, І.В.; Матешук-Вацеба, Л.Р.; Логаш, М.В.; Канцер, О.В. (Світ медицини та біології, 2021)
Актуальним питанням сьогодення є безпека та ефективність використання наркотичних середників для лікування хронічного та гострого болю. Метою дослідження було встановити зміни біохімічних показників крові щура, які свідчать про функціональний стан нирки, при тривалому введенні налбуфіну. Матеріалом дослідження слугували 70 білих статево зрілих щурів-самців масою 180–260 г, яким проводили ін’єкції налбуфіну щоденно, дом’язово, впродовж дванадцяти тижнів. Контрольна група отримувала дом’язово ін’єкції фізіологічного розчину впродовж дванадцяти тижнів. У сироватці крові піддослідних тварин визначали загальний білок, сечовину, креатинін, кальцій, фосфор (набір реактивів «Філісіт-Діагностика», Чехія). Всі статистичні обрахунки проводилися із використанням програмного забезпечення RStudio v. 1.1.442 та R Commander v.2.4–4. Показники білка сироватки крові мали тенденцію до зниження з другого по восьмий тиждень експерименту у порівнянні із показником контрольної групи. Показник білка сироватки крові різко зростає через десять тижнів експерименту до значення 74.90±3.81 г/л, що було статистично достовірно як при порівнянні із показником контрольної групи, так і із показниками попередніх термінів (р