ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ ВИСОКОКАЛОРІЙНОЇ ДІЄТИ НА СТРУКТУРУ СЕЛЕЗІНКИ ЗА УМОВ КОРЕКЦІЇ ОРЛІСТАТОМ - Гарапко, Т.В.; Матешук-Вацеба, Л.Р.; Головацький A.С.; Підвальна, У.Є. (Світ медицини та біології, 2021)
Глутамат натрію є харчовою добавкою, яка в усьому світі використовується в харчовій промисловості з метою підсилення смаку. При тривалому вживанні глутамату натрію виникає низка захворювань та ускладнень, лікування яких викликає значні труднощі. Вчені роблять висновки про те, шо дана харчова добавка викликає порушення обміну речовин та сприяє розвитку ожиріння. Необхідні подальші дослідження для вивчення впливу даної добавки на організм людини. Також не менш актуальним є питання корекції змін, викликаних дією глутамату натрію на організм. Метою дослідження було вивчення морфометричних та гістологічних змін паренхіми селезінки щурів при впливі на організм глутамату натрію та корекції його дії орлістатом. Дослідження проведено на 66 білих щурах репродуктивного віку. Висококалорійна дієта досягалася завдяки тому, що в їжу додавали глутамат натрію в дозі 0,07 г/кг маси тіла щура. Доза Ксенікалу становила 4,5 мг/кг маси тіла щура, вводилася перорально щодня в один і той же час. Гістологічна будова селезінки інтактних тварин відповідає видовій нормі. Через вісім тижнів перебування експериментальних тварин на висококалорійній дієті (ВКД) спостерігали достовірне зменшення відносної площі білої пульпи в паренхімі селезінки білих щурів самців та самок на 16,2 % та 17,4 %, та відповідно збільшення відносної площі червоної пульпи на 5,6 % та 6,2 %. Як в щурів-самців так і в щурів-самок зростає кількість вторинних лімфоїдних вузликів, проте зони прослідковуються не чітко, зростає кількість моноцитів, макрофагів та плазмоцитів. Численні макрофаги містять у складі цитоплазми залишки гемосидерину. Останній розташований також в міжклітинних просторах паренхіми органа. Присутність залізовмісного пігменту є свідченням гибелі еритроцитів. Стінка центральної артерії набрякла, потовщена. Спостерігається навколосудинний набряк. В товщі тяжів Більрота червоної пульпи зросла частка ретикулярної сполучної тканини. Венозні пазухи червоної пульпи повнокровні, розширені та дещо деформовані. Спостерігається iмуноіндукуючий ефект з посиленою проліферацією активованих лімфоцитів та їх подальшим диференціюванням у плазматичні клітини. Через два тижні ВКД, після чого шість тижнів ВКД+Ксенікал відносна площа білої пульпи в паренхімі селезінки білих щурів самців та самок на 1,7 % та 0,1 % менше параметрів інтактної групи. Відповідно відносна площа червоної пульпи на 0,6 % та 0,04 % перевищує параметри інтактної групи тварин. В умовах корекції Ксенікалом виявлено, що межі між лімфоїдними вузликами чіткі, диференціація на зони прослідковується майже всюди, деякі вени розширені, повнокровні, кількість гемосидерину в паренхімі селезінки помірна. Виявлені зміни морфологічної реакції селезінки на вживання Ксенікалу за умов моделювання ожиріння за допомогою висококалорійної дієти можуть бути пов’язані зі спектром дії складових препарату та проявом загальної адаптаційно-пристосувальної реакції організму.