КОРЕКЦІЯ ПРЕПАРАТОМ РОСЛИННИХ ПОЛІФЕНОЛІВ МЕТАБОЛІЧНИХ ЗМІН ТКАНИН РОТОВОЇ ПОРОЖНИНИ ЩУРІВ В УМОВАХ ДІЇ ВНУТРІШНЬОУТРОБНОЇ ГІПОКСІЇ ТА КАРІЄСОГЕННОГО РАЦІОНУ - Іванов, В.С.; Ткаченко, Є.К.; Дєньга, О.В.; Шнайдер, С.А.; Пиндус, Т.О. (Світ медицини та біології, 2021)
Гіпоксія плода – це комплекс змін в організмі плода через недостатнє постачання його киснем, що призводить до затримки росту плода, появи аномалій розвитку. У дітей, які перенесли гіпоксію в антенатальному періоді, значно збільшується частота затримок у розвитку, а також показано підвищення захворюваності карієсом в порівнянні зі здоровими дітьми. Робота присвячена вивченню впливу препарату рослинних поліфенолів на стоматологічний статус і стан тканин ротової порожнини щурів в умовах дії внутрішньоутробної гіпоксії та карієсогенного раціону. Дослід проведено на 36 білих щурах обох статей: 30 самок і 6 самців. До 9 статевозрілих самиць для відтворення потомства в 3-х групах досліду були підсаджені по 2 самця (6 особин). Потім у цих самок з 10 по 19 день вагітності відтворювали тканинну гіпоксію (7 особин). Після народження щурят в одномісячному віці саджали на карієсогенний раціон. Впродовж 30 днів 7 щурів на фоні гіпоксії і карієсогенний раціон отримували per os препарат рослинних поліфенолів. Інтактна група склала 6 особин. Тварин виводили з досліду шляхом тотального кровопускання з серця, що проводилося під наркозом. Стан міжклітинного матриксу сполучної тканини оцінювали за станом рівня колагену і глікозаміногліканів в тканинах пародонту. Рівень продуктів перекисного окислення ліпідів оцінювали за вмістом у тканинах малонового діальдегіду. Стан фізіологічної антиоксидантної системи оцінювали за активністю глутатіон-пероксидази і каталази. Для оцінки стану тканин щурів визначали біохімічні показники уніфікованими методами, використовуючи комерційні набори реактивів: активність лужної фосфатази, кислої фосфатази, вміст кальцію, фосфору, активність лактатдегідрогенази, вміст пірувату. На макропрепаратах виділених щелеп щурів визначали кількість каріозних порожнин, а також глибину каріозних уражень зубів щурів карієсом. Результати експериментів обробляли загальноприйнятими методами з визначенням критеріїв достовірності відмінностей за Стьюдентом. Препарат рослинних поліфенолів в умовах дії внутрішньоутробної гіпоксії і карієсогенного раціону у потомства цих щурів мав карієспрофілактичну і пародонтопротекторну дію. Він знижував кількість уражень зубів карієсом і зменшував агресивність каріозного процесу. Препарат поліпшував мінеральний обмін в кістці альвеолярного відростка. В слизовій оболонці порожнини рота щурів препарат мав протизапальну дію – знижував активність прозапального ферменту – кислої фосфатази. Значно поліпшувався стан колагену міжклітинного матриксу сполучної тканини пародонту щурів в результаті нормалізації рівнів загального та вільного оксипроліну в слизовій оболонці порожнини рота, а також загального оксипроліну в кістці альвеолярного відростка щурів. Виявлено практично повну нормалізацію рівнів метаболічних маркерів гіпоксії тканин пародонту щурів під дією препарату.