МОРФО-ФУНКЦІОНАЛЬНІ ЗМІНИ СУДИННОГО РУСЛА ПЕЧІНКИ ЗА УМОВ МОДЕЛЮВАННЯ АЛКОГОЛЬНОГО ГЕПАТИТУ - Микитенко, А.О.; Акімов, О.Є.; Єрошенко, Г.А.; Непорада, К.С. (Світ медицини та біології, 2021)
Експерименти виконані на 30 білих статевозрілих безпородних щурах-самцях, вагою 180-220 г. Тварини були розділені на 2 групи: І – контрольна (n=6); ІІ група – тварини, яким моделювали алкогольний гепатит (n=24). В гомогенаті печінки щурів визначали активність загальної NO-синтази, концентрації пероксинітриту, нітритів та нітрозотіолів. Також визначали морфометричні параметри гемомікроциркуляторного русла печінки щурів. На 7 добу моделювання алкогольного гепатиту міжчасточкові артерії і вени, часточкові артеріоли звужуються. Центральна вена розширюється. Синусоїдні капіляри навколо печінкової тріади і центральної вени розширяються. Алкогольний гепатит збільшує загальну активність NO-синтаз, концентрацію пероксинітритів та нітрозотіолів, проте знижує концентрацію нітритів у печінці щурів на 7 добу експерименту. Оксид азоту і його метаболіти грають важливу роль в регуляції резистентної ланки гемомікроциркуляторного русла печінки щурів перші три доби експерименту, подальший перерозподіл метаболітів циклу оксиду азоту призводить до збільшення концентрації пероксинітриту, який виступає фактором вторинної альтерації.