ЗМІНИ ЗАХВОРЮВАНОСТІ ТА ПОШИРЕНОСТІ РОЗЛАДІВ ПСИХІКИ ТА ПОВЕДІНКИ ДІТЕЙ, ЯКІ ПРОЖИВАЮТЬ В ЗОНІ БОЙОВИХ ДІЙ НА СХОДІ УКРАЇНИ - Волосовець, О.П.; Крючко, Т.О.; Чернишова, О.Є.; Волосовець, А.О.; Трачук, Л.Є.; Гур'єв, С.О.; Острополець, М.С.; Грищенко, Н.В. (Світ медицини та біології, 2021)
Робота присвячена оцінці динаміки захворюваності та поширеності розладів психіки та поведінки у дитячого населення Донецької і Луганської областей, де відбуваються бойові дії, у порівнянні з загальнодержавними показниками з метою визначення можливого впливу наслідків триваючої війни на їх розвиток. У дітей з Донецької та Луганської областей внаслідок хронічного стресового стану і ряду інших несприятливих факторів спостерігається зростання захворюваності і поширеності розладів психіки та поведінки з перевищенням загальнодержавних рівнів і збільшення кількості дітей з інвалідністю внаслідок розладів психіки і поведінки. Зазначене вимагає створення і реалізації державної та відповідної регіональної програми щодо забезпечення постійного медичного, психологічного і соціального супроводу дітей з цих регіонів, з метою поліпшення їх якості життя та соціальної адаптації.