ПРОГНОЗУВАННЯ ІНФЕКЦІЙНО-ЗАПАЛЬНИХ УСКЛАДНЕНЬ У ПІСЛЯПОЛОГОВОМУ ПЕРІОДІ НА ОСНОВІ ВИВЧЕННЯ ФАКТОРІВ РИЗИКУ - Гаджиєва, Ф.Р. (Світ медицини та біології, 2021)
Було вивчено фактори ризику розвитку гострого запального процесу в післяпологовий період у 100 пацієнток (основна група). Групою контролю служили 150 пацієнток з неускладненим післяпологовим періодом. Вік породіль коливався від 19 до 48 років за період 2017-2020 роки. Серед інфекційних чинників ризику були вивчені забрудненість мікрофлорою піхви і інфекції, що передаються статевим шляхом. Серед представників анаеробів в основній групі породіль особливо високою була частота висівання Peptostreptococcus, Bacteroides і Peptococcus в порівнянні з контрольною групою. В анамнезі у хворих основної групи вище виявилася питома вага хламідіозу – 12.0±3.25 %. Трихомоніаз діагностували у 16.0±3.67 % породіль з післяпологовими ускладненнями. У прогнозуванні виникнення інфекційно-запальних ускладнень в післяпологовому періоді пріоритетними факторами ризику є: високий рівень обсіменіння піхви умовно-патогенною мікрофлорою, перенесені інфекції, що передаються статевим шляхом, тривале застосування контрацептивних засобів. Встановлені в ході даних досліджень ознаки, асоційовані з виникненням патологічних змін запального генезу в післяпологовий період, можуть бути використані в якості значущих діагностичних і прогностичних критеріїв ризику їх подальшого розвитку у породіль.