ПАТОМОРФОЛОГІЯ ДИСПЛАЗІЇ ШИЙКИ МАТКИ У ЖІНОК, ХВОРИХ НА БЕЗПЛІДДЯ - Кіндратів, Е.О.; Геник, Н.І. (Світ медицини та біології, 2021)
У статті викладені патоморфологічні особливості дисплазії шийки матки у жінок хворих на безпліддя. Досліджували біоптати шийки матки 250 жінок з дисплазією шийки матки, хворих на безпліддя. Всі випадки розділені на дві групи, які відрізняються за наявності папіломавірусної інфекції. Особливу групу ризику, щодо розвитку та прогресії дисплазії шийки матки, що асоційована з папіломавірусною інфекцією складають пацієнтки з трубним, гормональним та поєднаною формами безпліддя. Із зростанням ступеня важкості дисплазії шийки матки спостерігається порушення стромально-епітеліальних взаємовідносин, що проявляється зниженням товщини багатошарового плоского незроговілого епітелію до об’ємної щільності капілярів слизової оболонки шийки матки. Відмічається високий зворотній кореляційний зв’язок між співвідношенням цих показників. Дана морфологічна ознака може свідчити про ранній етап розвитку пухлинного процесу і може бути використана в якості додаткового критерію диференціальної діагностики ступеня важкості дисплазії шийки матки.