ПОРУШЕННЯ НЕЙРОМЕДІАТОРНОГО ПУЛУ У ХВОРИХ НА МУЛЬТИФОКАЛЬНИЙ АТЕРОСКЛЕРОЗ - Лизогуб, В.Г.; Савчук, О.М.; Купчинська, О.Г.; Моцак, Т.М. (Світ медицини та біології, 2021)
У 62 хворих на мультифокальний атеросклероз чоловічої статі середнім віком (72.3±3.3) років досліджено показники кровотоку в периферичних артеріях, рівні серотоніну, гістаміну, дофаміну, бета-ендорфіну в сироватці та серотоніну в плазмі крові. Виявили значне зменшення об’ємного кровотоку в артеріях carotis interna, mesenterica superior, femoralis communis, tibialis posterior; рівні серотоніну, гістаміну, дофаміну в сироватці крові достовірно перевищували їх максимальні значення практично здорових осіб (контрольна група, n=19) відповідно в 4.6, 4.3 та 3.5 рази; Прийом цилостазолу впродовж 12 тижнів сприяв достовірному (p