РАННЯ ПРОФІЛАКТИКА ОКЛЮЗІЙНИХ ПОРУШЕНЬ ЗУБНИХ РЯДІВ - Олексин, Х.З.; І. В Палійчук I.V. (Світ медицини та біології, 2021)
Одним із факторів оклюзійних порушень є карієс, що викликає зміни розташування точок в оклюзійному контакті, які є причиною виникнення атипових рухів нижньої щелепи, перевантаження зуба і утворення оклюзійної травми. Мета нашого дослідження полягала в профілактиці оклюзійних порушень методом реставраційного відновлення уражених жувальних поверхонь з урахуванням функціональної анатомії та подальшій перевірці оклюзійних співвідношень з допомогою комп’ютеризованої системи T-Scan Novus. Для цього ми обрали 90 студентів, які проживають у регіонах з низьким рівнем фтору. Лікування проводилось методами прямого й непрямого реставраційного відновлення оклюзійних поверхонь. В статті наведені результати перерозподілу оклюзійних контактів при каріозному ураженні та реставраційному відновленні першого моляра без урахування вимог функціональної анатомії, також результати одразу та через 6 місяців після відновлення жувальних поверхонь уражених зубів з урахуванням оклюзійних детермінант.