ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ L-ORNITHINE L-ASPARTATE У ПАЦІЄНТІВ ІЗ КРОВОТЕЧОЮ ІЗ ВАРИКОЗНО РОЗШИРЕНИХ ВЕН СТРАВОХОДУ - Петрушенко, В.В.; Гребенюк, Д.І.; Лонський, К.Л.; Гладких, В.Ю.; Кедик, О.О.; Роша, Л.Г. (Світ медицини та біології, 2021)
Дослідження присвячене аналізу ефективності застосування L-Ornithine L-Aspartate у пацієнтів із кровотечою із варикозно розширених вен стравоходу. У дослідження було включено 67 пацієнтів із підтвердженим діагнозом цирозу печінки ускладненого кровотечою портального ґенезу. Дослідну групу склали пацієнти, яким додатково до комплексного лікування з метою підтримки функції печінки призначали препарат L-Ornithine L-Aspartate внутрішньовенно із наступним переведенням на пероральний прийом. В групу порівняння увійшли хворі, які даний препарат не отримували. Для оцінки ефективності лікування досліджували загально-клінічні показники, біохімічні показники функціонального стану печінки, показники якості життя. Застосування даного препарату дозволило скоротити тривалість перебування у стаціонарі та достовірно швидше покращити основні клініко-лабораторні показники функціонального стану печінки та якості життя пацієнтів.