ЛІКУВАННЯ НАСЛІДКІВ БОЙОВИХ ВОГНЕПАЛЬНИХ ПОРАНЕНЬ МАГІСТРАЛЬНИХ СУДИН НИЖНІХ КІНЦІВОК ЗА ПЕРІОД 2014-2019 РОКІВ ПРОВЕДЕННЯ АТО ТА ООС - Черняк, В.А.; Роговський, В.М.; Нагалюк, Ю.В.; Гибало, Р.В.; Дибкалюк, С.В.; Карпенко, К.К. (Світ медицини та біології, 2021)
Вогнепальні пошкодження судин є тяжкою травмою, котра часто поєднуються з ушкодженням інших анатомічних структур. У 21 % відмічалося поранення тільки магістральних судин та м’яких тканин, у решти було поєднане поранення з кістками та нервами. У 45,6 % поранення було ізольованим, що становить 45,6 %, у 54,4 % – множинним, включаючи поранення нижніх та верхніх кінцівок або обох нижніх (22,8 %), поранення голови та шиї (1,8 %), органів грудної клітки (3,5 %), органів черевної порожнин (3,5 %). В більшості випадків мало місце поранення стегново-підколінного сегменту, що становить 78,9 %, менше гомілкового сегменту 19,3 % та поранення стегново-підколінного та гомілкового сегментів в 1,8 %. Усі поранені були призивного віку. Всього у 57 пораненого було виконано 565 операцій, з них на магістральних судинах – 88 (15,6 %), ампутацій та реампутацій – 15 (2,7 %), хірургічна обробка рани – 382 (67,6 %), інших – 80 (14,1 %).