МОРФОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ НЕЙРОНІВ, ЩО ІННЕРВУЮТЬ РІЗНІ ДІЛЯНКИ ТОВСТОЇ КИШКИ - Бабаєва, Р.Е. (Світ медицини та біології, 2021)
Метою дослідження було отримання комплексних морфологічних даних про нейрони, що інервують різні ділянки товстої кишки. Об’єктом дослідження стали щури (n=17) лінії Вістар. У дослідженні використано універсальний метод імпрегнації. Крім цього, виготовлено ЗD модель нейроцитів гангліїв міжм’язового сплетення товстої кишки. Результати дослідження показали, що товста кишка має внутрішньоорганні ганглії, розташовані в міжм’язовому і підслизовому сплетеннях. Міжм’язове сплетіння (Ауербаха) товстої кишки має вигляд мережі з осередками різної форми і складається з нервових вузлів, що містять клітини Догеля 1-го і 2-го типу. В інтрамуральних вузлах товстої кишки є велика кількість чутливих нервових закінчень. При цьому значну кількість цих закінчень у вузлах утворено відростками клітин Догеля 2-го типу. Дослідження тривимірного зображення клітини Догеля 2-го типу з міжм’язового сплетення товстої кишки показало, що ця клітина має овоїдную форму. Клітка сплощена у поперечному і подовжена у поздовжньому напрямку. Обсяг її перікаріона дорівнює 2785,11 мкм3, обсяг ядра - 647,7 мкм3.