ВПЛИВ ДОНОРА МОНООКСИДУ КАРБОНУ CORM-2 НА АКВАПОРИНИ ЕРИТРОЦИТІВ - Бесчасний, С.П.; Гасюк, О.М. (Світ медицини та біології, 2021)
Монооксид карбону, який належить до групи газотрансміттерів, продукується практично всіма клітинами організму і бере участь у багатьох механізмах міжклітинної сигналізації. Сполуки˗донори монооксиду карбону є перспективними для терапевтичного застосування. До таких донорів належить димер трикарбонілдихлорорутенію (II). Для дослідження реакції аквапорінів 1 і 3 проводили їхнє блокування в мембранах еритроцитів з використанням хлориду ртуті та аргентум нітрату й отриману суспензію поміщали у гіпо–, ізо– і гіперосмолярні розчини. Було встановлено, що димер трикарбонілдихлорорутенію (II) впливає на транспорт води в еритроцитах шляхом дії на аквапорини 3. Цей ефект дозо-залежний: найбільш активна концентрація становила 6–50 µМ. Отже, димер трикарбонілдихлорорутенію (II) підвищує стійкість еритроцитів до гіпертонічного стресу, стабілізує їх об’єм в гіпер- і гіпотонічному середовищі впливаючи на аквапорини 3.