ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ РОЗЛАДІВ МОТОРНОЇ ТА ЕМОЦІЙНОЇ ПОВЕДІНКИ ЗА УМОВ ВІДТВОРЕННЯ В ЕКСПЕРИМЕНТІ ХРОНІЧНОГО СУДОМНОГО ТА ХРОНІЧНОГО ІШЕМІЧНОГО СИНДРОМІВ - Вастьянов, Р.С.; Кірчев, В.В.; Муратова, Е.М.; Кащенко, О.А.; Вастьянова, О.В.; Татарко, С.В.; Заяць, Л.М. (Світ медицини та біології, 2021)
Хронічна ішемія мозку як феномен і патологічний процес, і, відповідно, пацієнти з хронічною ішемією мозку представляють переважну масу випадків і епізодів цереброваскулярної патології. При хронічній ішемії мозку істотно порушуються регуляторні процеси в мозку, перебіг яких забезпечується вестибулярною, зоровою, шкірною, пропріоцептивною і іншими сенсорними кортикальними проекціями і центральним контролем. Мета роботи – визначення в порівняльному аспекті різновидів порушення моторної та емоційної поведінки щурів в динаміці хронічної ішемії мозку та кіндлінг-індукованої хронічної судомної активності. Отримані дані свідчать про те, що у щурів із моделлю хронічної ішемії вже протягом 1-ї доби досліду реєструються виражені зміни моторної та позної поведінки, м’язової та координаційної активності, а також виражені неврологічні порушення та емоційні розлади. Отримані результати зміни моторної та емоційної різновидів поведінки щурів за умов хронічної ішемії мозку співпадали з результатами тестування аналогічних різновидів поведінки у щурів із пікротоксиновим кіндлінгом. Тотожність зареєстрованих показників за умов ішемічного та судомного ураження мозку вважаємо принципово важливим, що свідчить на користь спільних патогенетичних механізмів формування хронічної ішемії мозку та хронічного судомного синдрому за умов кіндлінгу. Вважаємо, що комплексна патогенетично обгрунтована фармакологічна корекція моторної поведінки та емоційної сфери буде також спрямована на формування антиішемічного та протисудомного ефектів.