ЗМІНИ СПЕРМАТОГЕНЕЗУ В НЕПЛІДНИХ ЧОЛОВІКІВ ЗРІЛОГО ВІКУ ПРИ ДОБРОЯКІСНІЙ ГІПЕРПЛАЗІЇ ПЕРЕДМІХУРОВОЇ ЗАЛОЗИ - Грицуляк, Б.В.; Грицуляк, В.Б.; Бєлова, Н.В.; Глодан, О.Я.; Долинко, Н.П.; Івасюк, І.Й. (Світ медицини та біології, 2021)
Встановлено, що вже у чоловіків віком 40-50 років наявні ознаки доброякісної гіперплазії передміхурової залози зі збільшенням її об’єму до (51,2±2,0) і маси – до (48,3±1,6) г. Цитогістологічні зміни у ній проявляються збільшенням площі стромальних компонентів зі зменшенням площі залозистого компонента до 56,5 % та 43,5 % відповідно. За цих умов більше як у два рази (7,70 см/с проти 16,5 см/с) знижуються показники швидкості артеріального кровотоку та до 0,03 л/хв проти 0,06 л/хв – об’ємного кровотоку. За цих умов, в яєчках вірогідно знижуються показники гемодинаміки, зменшується об’єм яєчок, діаметр звивистих сім’яних трубочок, кількість живих, морфологічно нормальних і активно рухливих сперматозоїдів та концентрація тестостерону у крові.