МОРФОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ТРІЙЧАСТОГО ВУЗЛА ПРИ ГОСТРОМУ АСЕПТИЧНОМУ ЗАПАЛЕННІ НА РАННІХ ТЕРМІНАХ ЕКСПЕРИМЕНТУ - Данилів, О.Д.; Стецук, Є.В.; Борута, Н.В.; Г. В. Лук’янцева G.V.; Шепітько, В.І. (Світ медицини та біології, 2021)
Явища гострого λ-карагіненового запалення в трійчастому вузлі характеризувалися наявністю стадій. Так, на першій стадії на тлі наростаючої гідратації виявлялись незначні руйнівні явища в структурі строми трійчастого вузла, які несприятливо впливали на трофіку, внаслідок чого погіршувався кровообіг, знижувалась активність фагоцитарної реакції, з подальшою реактивацією та генералізацією процесу внаслідок дії факторів запалення як у стромі трійчастого вузла, так і у власне нервовій тканині. Надалі запалення швидко переходить у 2 фазу яка характеризувалась регенеративними явищами, що протікали на тлі дегідратації зони запалення. У цій фазі завершується бар’єризація і настає повне обмеження зони ушкодження. Паралельно розсмоктувалися або виводилися з вогнища запалення продукти тканинного обміну. Все це протікало на тлі зниження клінічних ознак запалення, нормалізації біохімічних і функціональних порушень.