РЕАКТИВНІ ЗМІНИ СУДИН СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ ДВАНАДЦЯТИПАЛОЇ КИШКИ ЩУРІВ НА ВПЛИВ КОМПЛЕКСУ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК - Єрошенко, Г.А.; Григоренко, А.С.; Шевченко, К.В.; Лисаченко, О.Д.; Соколенко, В.Н.; Хілінська, Т.В.; Білаш, В.П.; Солод, А.В. (Світ медицини та біології, 2021)
В роботі представлені дані морфометричного дослідження при комплексній дії харчових добавок на стан судин слизової оболонки. Встановлено, що дія глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо 4R на ранніх термінах спостереження визначається зменшення середніх значень метричних показників судин гемомікроциркуляторного русла слизової оболонки, та розширення просвіту судин крупного калібру підслизової основи. В подальшому розвиток запальної реакції з виникненням набряку призвів до зменшення діаметрів просвіту резистивної та обмінної ланок з розширенням просвіту венул, викликав виникнення гіпоксії та дистрофічних змін, з наступним відновленням показників, внаслідок компенсаторно- пристосувальних реакцій на дію подразнюючого фактору, але повної нормалізації не відбулося. Зміни судин підслизового прошарку залежали від стану судин слизової оболонки протягом експерименту.