ДОСЛІДЖЕННЯ ОРГАНОПРОТЕКТОРНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ 2-ГІДРОКСИ-N-НАФТАЛЕН-1-ІЛ-2-(2-OКСО-1,2-ДИГІДРО-ІНДОЛ-3-ІЛІДЕН)-АЦЕТАМІДУ - Луценко, Р.В.; Сидоренко, А.Г.; Койро, О.О.; Цивунін, В.В.; Ю. Б. Лар’яновська Yu.B. (Світ медицини та біології, 2021)
У дослідах на 64 білих щурах самцях вивчали вплив 2-гідрокси-n-нафтален-1-іл-2-(2-oксо-1,2-дигідро-індол-3-іліден)-ацетаміду (12 мг/кг) у порівнянні з етилметилгідроксипіридину сукцинатом (50 мг/мл) на перебіг гострого ураження нирок, індукованого гліцеролом та тетрахлорметанового гепатиту. Встановлено, що застосування 2-гідрокси-n-нафтален-1-іл-2-(2-oксо-1,2-дигідро-індол-3-іліден)-ацетамід на тлі тетрахлорметанового гепатиту виявляє гепатопротекторні властивості, про що свідчило зменшення коефіцієнту маси органу і активності ферментів-маркерів ушкодження гепатоцитів аланінамінотрансферази й аспартатамінотрансферази у сироватці крові. За гепатопротекторною дією сполука, що досліджується не поступається етилметилгідроксипіридину сукцинату. Також похідне 2-оксоіндолін-3-гліоксилової кислоти скорочувало час настання тіопенталового наркозу. При гострому гліцерол-індукованому ураженні нирок 2-гідрокси-n-нафтален-1-іл-2-(2-oксо-1,2-дигідро-індол-3-іліден)-ацетамід чинив лише антипротеїнурічну дію й не виявляв достатнього захисного впливу. Це свідчить про відсутність нефропротекторної дії у речовини та про можливі побічні ефекти з боку нирок.