РЕАКЦІЯ ІМУНОКОМПЕТЕНТНИХ КЛІТИН ПЕЧІНКИ ПРИ ХІМІЧНІЙ КАСТРАЦІЇ САМЦІВ ЩУРІВ, ВИКЛИКАНІЙ ВВЕДЕННЯМ ТРИПТОРЕЛІНУ АЦЕТАТУ - Рудь M.В.; Шепітько, В.І.; Стецук, Є.В.; Акімов O.Є.; Вільхова O.В.; Скотаренко T.A. (Світ медицини та біології, 2021)
Метою дослідження було з’ясувати якісні та кількісні зміни імунокомпетентних клітин печінки під час хімічної кастрації самців щурів центрального походження, спричинених введенням розчину триптореліну ацетату через різні проміжки часу, визначити джерела вироблення оксиду азоту, а також вплив кверцетину на морфологічні та кількісні зміни антигенпрезентуючих клітин печінки. Морфологічні зміни в експериментальних групах з центральною депривацією тестостерону та з подальшою його корекцією кверцетином на 30 день експерименту ідентичні і включають ознаки стромально‒судинних змін у вигляді збільшення товщини балкової системи та незначний венозний застій з макрофагальною інфільтрацією. Центральна 30‒денна депривація синтезу тестостерону призводить до зсуву функціонування ферментів циклу оксиду азоту в печінці щурів у бік переважання активності індуцибельної NO-синтази.