ІМУНОГІСТОХІМІЧНІ ПОКАЗНИКИ ЕКСПРЕСІЇ TGAB ТА FOX–1 У ЩИТОПОДІБНІЙ ЗАЛОЗІ ЩУРІВ ПІСЛЯ ПРЕНАТАЛЬНОГО ВПЛИВУ АНТИГЕНУ - Федосєєва, О.В.; Чайковський, Ю.Б. (Світ медицини та біології, 2021)
Отримані результати щодо особливостей експресії тироглобуліну та Fox–1 у щитоподібній залозі щурів, як імуноморфологічних маркерів морфогенезу щитоподібної залози, формування синтетичного апарату та його функціональної активності після пренатальної антигенної дії стафілококового анатоксину. У процесі морфогенезу та встановлення синтетичної функції щитоподібної залози після пренатальної дії стафілококового анатоксину було виявлено 2 аберрантні перехрести ядерної та цитоплазматичної експресії Fox–1 між собою та з показниками проліферативної активності. У щитоподібній залозі такі аберантні перехрести відбуваються з 3–го по 7–й день та з 14–го по 21–й, що свідчить про активізацію процесів встановлення та нормалізації структурно–функціональних одиниць щитоподібної залози. Ці дані корелюють з експресією тиреоглобуліну, як цитоплазматичною, так і колоїдною, що виражається відповідно ознаками секреторної інверсії тиреоглобуліну спочатку з морфологічними ознаками гіпофункції до 14 доби життя, які потім змінюються на гіперфункціональні.