ДИНАМІКА ІМУНОЛОГІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ПРИ ЗАГОЄННІ РАНИ НА ТЛІ РІЗНОЇ РЕАКТИВНОСТІ ОРГАНІЗМУ - Яров, Ю.Ю.; Силенко, Ю.І.; Єрошенко, Г.А. (Світ медицини та біології, 2021)
Вивчена динаміка про- та протизапальних цитокінів, циркулюючих імунних комплексів різного розміру після проведеного хірургічного лікування при спонтанному пародонтиті на тлі нормо-, гіпер- та гіпореактивності організму. Встановили, що адекватні збалансовані за часом і рівнем зміни досліджених показників формують нормореактивну відповідь із синхронізацією некротичних і репаративних процесів. При гіперреактивності організму зміни імунологічних параметрів сприяють посиленню некротичних і затримці репаративних процесів при загоєнні рани; при гіпореактивності - зміни про- та протизапальних цитокінів та циркулюючих імунних комплексів різного розміру сприяють уповільненню некротичних процесів, що також призводить до затримки репарації рани. Виявлена відмінна динаміка показників в залежності від стану реактивності організму обгрунтовує доцільність їх спрямованої медикаментозної корекції з приведенням значень до таких при нормореакції.