ДИНАМІКА ЛАБОРАТОРНИХ МАРКЕРІВ КРОВІ У ХВОРИХ НА ГОНАРТРОЗ З КОНТРАКТУРАМИ КОЛІННИХ СУГЛОБІВ ДО ТА ПІСЛЯ ТОТАЛЬНОГО ЕНДОПРОТЕЗУВАННЯ З ПОДАЛЬШОЮ РЕАБІЛІТАЦІЄЮ - Арутюнян, З.А.; Морозенко, Д.В.; Туляков, В.О. (Світ медицини та біології, 2020)
Стаття присвячена зміні лабораторних показників крові у хворих на гонартроз з контрактурами колінних суглобів до і після тотального ендопротезування з подальшою реабілітацією. У хворих на гонартроз ІV стадії через 2 місяці після тотального ендопротезування без розвитку згинальних контрактур колінних суглобів спостерігалося зниження активності запально-деструктивних процесів у кістковій та хрящовій тканині зареєстроване за достовірним зниженням вмісту глікопротеїнів, хондроїтинсульфатів, активності лужної фосфатази у сироватці крові та швидкості осідання еритроцитів пацієнтів, що свідчить про ефективність ендопротезування. У хворих на гонартроз IV стадії через 2 місяці після тотального ендопротезування із розвитком згинальних контрактур колінних суглобів спостерігалися стійкі достовірні зміни вмісту глікопротеїнів, хондроїтинсульфатів, активності лужної, кислої фосфатаз у сироватці крові та швидкості осідання еритроцитів, характерні для підвищення активності запально-деструктивних в організмі пацієнтів, що потребувало проведення реабілітаційних заходів. Проведення реабілітації упродовж 14 днів покращувало клінічний стан пацієнтів та зменшувало активність запально-деструктивних процесів в організмі, що відображалося у частковій нормалізації досліджуваних показників.