МОРФОМЕТРИЧНИЙ АНАЛІЗ ПЛАЦЕНТИ ТА ПОЛЯРИЗАЦІЇ М1/М2 МАКРОФАГІВ ПРИ ВИЗНАЧЕННІ ЗАТРИМКИ РОСТУ ПЛОДА - Бережна, В.А.; Громова, А.М.; Мамонтова, Т.В.; Удовицька, Н.О.; Старченко, І.І.; Весніна, Л.Е. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою цього дослідження було проаналізувати морфометричні характеристики та експресію CD68 та CD163 макрофагів у плацентах жінок, вагітність яких ускладнилася затримкою росту плода. Дослідження виявило низькі показники маси та площі плаценти, але високі показники плацентарно-плодного коефіцієнту. Рівень CD68 + макрофагів у фіброзно змінених термінальних ворсинах плаценти був значно вищим в обох групах жінок, вагітність яких ускладнювалась затримкою росту плода. Cпостерігалося значне збільшення CD163 + макрофагів у фіброзно змінених термінальних ворсинах. Таким чином, у плаценті жінок, вагітність яких ускладнилася затримкою росту плода та призвела до передчасних пологів, відбулися порушення судинного та стромального компонента ворсин хоріона із зміщенням поляризації макрофагів від типів М1 до М2 у фіброзно змінених термінальних ворсинах плаценти.