БІОХІМІЧНІ ПАРАМЕТРИ ЕФЕКТИВНОСТІ АУТОПЛАЗМИ І ГІАЛУРОНОВОЇ КИСЛОТИ У КОМПЛЕКСНОМУ ЛІКУВАННІ ГЕНЕРАЛІЗОВАНОГО ПАРОДОНТИТУ - Вишневська, Г.О.; Шнайдер, С.А.; Рейзвіх, О.Е.; Бабеня, Г.О.; Христова, М.Т. (Світ медицини та біології, 2020)
В даному дослідженні проводилася оцінка динаміки біомаркерів запалення і антиоксидантної системи. Обстежено було 57 хворих у віці від 36 до 55-ти років з діагнозом генералізований пародонтит. В комплексне лікування хворих крім базисної терапії були включені регенеративні методики: ін’єкційне введення i-PRF, введення плазмогеля з тромбоцитарної аутоплазми і введення препарату гіалуронової кислоти. Після проведеного лікування найбільш виражений результат зниження вмісту малонового діальдегіду був отриманий в групі з комбінацією плазмогеля, гіалуронової кислоти і збагаченого тромбоцитами фібрину, через 1 рік ‒ 0,18±0,01 ммоль/л, через 2 роки ‒ 0,21±0, 02 ммоль/л. У всіх групах, де проводилося лікування регенеративними препаратами, активність ферменту каталази достовірно збільшилася у відношенні з групою порівняння, p2