ІМУНОГІСТОХІМІЧНІ МАРКЕРИ ПРОЛІФЕРАТИВНОЇ АКТИВНОСТІ ЕНДОМЕТРІЯ У ЖІНОК ЗІ ЗБЕРЕЖЕНИМ МЕНСТРУАЛЬНИМ ЦИКЛОМ В ПРЕМЕНОПАУЗІ - Громова, О.Л.; Потапов, В.О.; Хасхачих, Д.А.; Фінкова, О.П.; Гапонова, О.В.; Кукіна, Г.О.; Пеннер, К.В. (Світ медицини та біології, 2020)
Проведено вивчення імуногістохімічних маркерів проліферативної активності, таких як ген р21 та Cyclin D1, протеїнів Е-кадгеріну, β-катеніну, Кі-67, рецепторів до естрадіолу та прогестерону в нормальному ендометрію проліферативної та секреторної фази менструального циклу жінок пременопаузального віку. Визначено динаміку експресії рецепторів до естрадіолу та прогестерону, та доведено, що експресія рецепторів до прогестерону починається з першого тижня менструального циклу та є найвищою в залозах проліферативного ендометрію. Експресія маркера проліферації Кі-67 також є найвищою в залозах ендометрію фази проліферації та суттєво та достовірно знижується у секреторному ендометрії. Що до експресії гену Cyclin D1 та р21, то було знайдено їх зворотній зв’язок – в проліферативній фазі підвищувалась експресія гену Cyclin D1, але р21 був переважно негативним, в секреторній фазі значно знижувалась активність Cyclin D1, та була наявна тенденція до збільшення експресії р21. Експресія протеїну Е-кадгеріну суттєво зростала в секреторній фазі менструального циклу, але в динаміці експресії β-катеніну не знайдено достовірних відмінностей. Визначені параметри рецепторної та проліферативної активності ендометрію здорових жінок пременопаузального віку можуть бути застосовані як базова інформація для подальшого вивчення стану проліферації ендометрію при його гіперпластичній та неопластичній трансформації.