ДИНАМІКА КЛІНІКО-ЛАБОРАТОРНИХ ПОКАЗНИКІВ У ХВОРИХ НА ПСОРІАЗ ІЗ СУПУТНІМ АЛІМЕНТАРНИМ ОЖИРІННЯМ - Ємченко, Я.О.; Іщейкін, К.Є.; Кайдашев, І.П. (Світ медицини та біології, 2020)
Псоріаз-найпоширеніше хронічне, генетично обумовлене аутоімунне поліетіологічне запальне захворювання з порушенням проліферації епідерми, яке провокується екзогенними та ендогенними факторами і проявляється еритематозними та лускатими елементами, папулами та бляшками. Досі немає єдиної думки щодо патогенезу цього дерматозу. Для об’єктивного розуміння патогенезу псоріазу необхідно враховувати недостатньо вивчену супутню патологію цієї патології. Численні дослідження показали чіткий зв’язок між псоріазом та ожирінням. Системне запалення є загальною ланкою в патогенезі ожиріння та псоріазу. У цьому дослідженні ми визначили ефективність стандартного лікування хворих на псоріаз та супутнє аліментарне ожиріння I-II ступеня шляхом клінічного та імунологічного обстеження системного запалення. Встановлено, що лікування хворих було неефективним і в подальшому призвело до погіршення стану пацієнта через посилення системного запалення, прогресування ожиріння та більш важкий перебіг псоріазу.