ОСОБЛИВОСТІ ЗМІН ПОКАЗНИКІВ ХОЛТЕРІВСЬКОГО МОНІТОРУВАННЯ ЕЛЕКТРОКАРДІОГРАМИ У ХВОРИХ НА ГІПЕРТОНІЧНУ ХВОРОБУ ІІ СТАДІЇ - Іванкова, А.В.; Кузьмінова, Н.В.; Лозинський, С.Е.; Гаврилюк, А.О.; Князькова, І.І.; Івановa Є.І. (Світ медицини та біології, 2020)
Обстежено 65 чоловіків і 91 жінку (156 пацієнтів) із гіпертонічною хворобою ІІ стадії. До основного клінічного масиву включені 124 з них, які за даними холтерівського моніторування електрокардіограми мали часту суправентрикулярну або шлуночкову екстрасистолію. Хворі на гіпертонічну хворобу ІІ стадії без порушень серцевого ритму (32 особи) склали групу порівняння. Встановлено, що суправентрикулярна екстрасистолія у хворих на гіпертонічну хворобу ІІ стадії частіше ніж шлуночкова екстрасистолія носить постійний характер: 36,5 % проти 6 %, відповідно, р