ГІГІЄНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА СПЕЦИФІЧНИХ УМОВ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЬНОСТІ СУЧАСНИХ ВІЙСЬКОВИХ ЛЬОТЧИКІВ - Кравчук, В.В.; Щепанков, С.М.; Шепітько, К.В.; Пашковський, С.М. (Світ медицини та біології, 2020)
У статті на основі системного аналізу виділено комплекс і подано порівняльну характеристику організаційних, кліматичних, психогенних, соціально та політично зумовлених факторів, а також визначено їх значимість для окремих категорій військових льотчиків миротворчого контингенту та операції Об’єднаних сил. За даними метеорологічного спостереження оцінено кліматичні умови в районі аеродрому Робертсфілд (Ліберія) та їх відмінності в порівнянні з місцем постійної дислокації на території України. Встановлено, що найбільший негативний вплив на організм миротворців мають не стабільно високі показники температури повітря, вони знаходяться у межах сприйняття температурного комфорту, а відсутність звичних для українців перепадів цієї температури протягом доби, високі показники вологості повітря та значна кількість опадів у сезон дощів. Рівень сприйняття вітальної загрози військовими льотчиками миротворчого контингенту є суттєво нижчим та менш значимим у порівнянні з військовими льотчиками операції Об’єднаних сил. Як наслідок, адаптація миротворців до існуючих умов професійної діяльності проходить у 2,4 рази довше, однак більш успішніше, у порівнянні з льотним складом операції Об’єднаних сил.