ВПЛИВ ЛІМФОТРОПНОЇ РЕГІОНАРНОЇ АНТИБАКТЕРІАЛЬНОЇ ТЕРАПІЇ НА ПЕРЕБІГ ФЛЕГМОН ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВОЇ ДІЛЯНКИ - Маланчук, В.А.; Сидоряко, А.В.; Сидоряко, С.В. (Світ медицини та біології, 2020)
Лімфатична система входить до єдиної кровоносної системи людини і активно бере участь у забезпеченні імунної відповіді організму. Вона повторює судинну мережу, що складається з лімфатичних капілярів, судин, а також рівномірно розподіленої лімфоїдної тканини, що входить до структури лімфатичних вузлів і групові лімфатичні фолікули тонкої кишки (Пейєрові бляшки) та інші. Обстежено 100 пацієнтів з гострими запальними одонтогенними захворюваннями щелепно-лицевої ділянки. Хворі отримували традиційне медикаментозне лікування, додатково до основного методу лікування включали реґіонарну лімфотропну антибактеріальну терапію. Регіонарне лимфотропне введення антибіотика при лікуванні флегмон щелепно-лицевої ділянки призводить до прискореного настання другої фази розвитку раневого процесу, більш швидкої детоксикації організму, зменшення числа ускладнень у хворих, а також переважання вираженої позитивної динаміки в лімфограмі.