ВИВЧЕННЯ ПОКАЗНИКІВ ГУМОРАЛЬНОГО ІМУНІТЕТУ РОТОВОЇ ПОРОЖНИНИ У ПАЦІЄНТІВ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД СТУПЕНЮ ХРОНІЧНОГО ГЕНЕРАЛІЗОВАНОГО ПАРОДОНТИТУ - Марченко, А.В. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою даного дослідження було вивчити рівень факторів гуморального імунітету ротової порожнини у пацієнтів у залежності від ступеню хронічного генералізованого пародонтиту. В дослідженні прийняли участь 60 пацієнтів. Матеріалом для дослідження була ротова рідина. Визначення активності лізоциму проводили нефелометричним методом за Дорофейчук В.Г. Рівень sIgA в ротовій рідині визначали за допомогою імуноферментного аналізу. З метою визначення наявності зв’язку між рівнем sIgA та лізоциму зі ступенем хронічного генералізованого пародонтиту визначали коефіцієнт кореляції (r-Пірсона). Встановлено збільшення рівня імунних факторів в ротовій рідині хворих з I ступенем хронічного генералізованого пародонтиту. За умов розвитку хронічного генералізованого пародонтиту II та III ступеню спостерігали прогресуюче достовірне зниження лізоциму та sIgA. Нами встановлено обернений кореляційний зв’язок між рівнем sIgA та лізоциму в ротовій рідині пацієнтів зі ступенем хронічного генералізованого пародонтиту. Отже, ступінь перебігу хронічного генералізованого пародонтиту впливає на рівень гуморальних факторів імунітету в ротовій рідині та має з ними обернений кореляційний зв’язок.