ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ГЕЛЮ ДЛЯ РОТОВОЇ ПОРОЖНИНИ, ЩО МІСТИТЬ МУМІЄ, НА АКТИВНІСТЬ СИСТЕМИ АНТИОКСИДАНТНОГО ЗАХИСТУ В УМОВАХ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО ПАРОДОНТИТУ - Новицька, І.К.; Друм, М.Б.; Ніколаєва, Г.В.; Шнайдер, С.А.; Третьякова, О.В. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою дослідження було: експериментальне вивчення на токсичній кальцій-дефіцитній моделі пародонтопротекторних властивостей гелю для ротової порожнини з муміє. Для моделювання патології пародонту білим лабораторним щурам щоденно із питною водою давали розчин ЕДТА (2 %) і три рази на тиждень вводили per os препарат, який містить муміє, на протязі 30 діб. Було сформовано 4 групи тварин: 1 група - інтактні; 2 група – відтворення моделі; 3 група – ввідтворення моделі і аплікація на слизову оболонку альвеолярного відростку гелю «Плацебо; 4 група – ввідтворення моделі та аплікація на слизову оболонку альвеолярного відростку гелю з муміє. Показано пародонтопротекторну ефективність застосування гелю, який містить муміє, на тлі токсичного кальцій-дефіцитного стану збереження (відновлення) захисних антиоксидантних систем та на системному рівні гальмування процесів перекисного окислення ліпідів в сиворотці крові.