АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ДІАГНОСТИКИ РЕСПІРАТОРНИХ ПРОЯВІВ ГАСТРОЕЗОФАГЕАЛЬНОЇ РЕФЛЮКСНОЇ ХВОРОБИ - Осьодло, Г.В.; Бичкова, С.А.; Катеренчук, І.П.; Селюк, М.М.; Казмірчук, А.П. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою роботи було визначення провідних респіраторних позастравохідних симптомів, порушення спірометричних показників, змін в імунній системі та продукції оксиду азоту у хворих на гастроезофагеальну рефлюксну хворобу. Для вирішення поставленої мети було обстежено 94 військовослужбовці чоловічої статі, які звернулися за медичною допомогою з приводу наявності синдрому кашлю. Основним респіраторним проявом гастроезофагеальної рефлюксної хвороби був неінтенсивний малопродуктивний кашель із виділенням невеликої кількості мокроти слизового характеру, який поєднувався, у більшості випадків, із осиплістю голосу. Синдром кашлю характеризувався відсутністю обструктивних змін при дослідженні показників функції зовнішнього дихання та підвищеним рівнем прозапальних цитокінів у сироватці крові. Було встановлено високий рівень оксиду азоту в тромбоцитах у хворих із респіраторними проявами гастроезофагеальної рефлюксної хвороби.