МАРКЕРИ ЗАПАЛЕННЯ ТА АНТИОКСИДАНТНОЇ СИСТЕМИ В РОТОВІЙ РІДИНІ ДІТЕЙ 12 РОКІВ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ІНДЕКСУ МАСИ ТІЛА - Рейзвіх, О.Е.; Макаренко, О.А.; Шнайдер, С.А.; Бабеня, Г.О.; Кленовська, С.В. (Світ медицини та біології, 2020)
Результати біохімічних досліджень ротової рідини у дітей 12 років з різним індексом маси тіла вказують на достовірне збільшення активності уреази у дітей як з гіпо- так і з гіпертрофією. Цей факт свідчить про високий рівень контамінації умовно-патогенними бактеріями в порожнині рота у дітей груп спостереження на початковому терміні дослідження. Активність секреторного ферменту лізоциму знижена у дітей м. Чорноморська з гіпотрофією, однак підвищення активності лізоциму в ротовій рідині свідчить про початкову стадію захворювання, або про період ремісії. Високу активність лізоциму можна розглядати як адаптаційну відповідь на розвиток патології. Дисбаланс цих показників викликає розвиток дисбіозу, що призводить до патологічних змін в порожнині рота. Отримані результати свідчать про зростання ступеня дисбіозу в порожнині рота у дітей як в Одесі (1,61 и 1,30), так і в Чорноморську (3,08 и 4,02). На наш погляд, дисбіотична та запальна реакції в порожнині рота є захисними по відношенню до пародонта.