ДЕЯКІ СТРУКТУРНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ МАЛИХ ДЕФЕКТІВ ЗУБНИХ РЯДІВ ДОРОСЛОГО НАСЕЛЕННЯ М. ХАРКОВА - Слинько, Ю.О.; Соколова, І.І.; Удовиченко, Н.М.; Олейнічук, В.В. (Світ медицини та біології, 2020)
У статті наведені дані аналізу ортопантомограм 1 269 пацієнтів від 18 до 84 років обох статей за такою структурною ознакою малих дефектів зубних рядів, як їх протяжність (відсутність одного, двох або трьох зубів). Встановлено, що максимальна кількість дефектів була з відсутністю одного зуба (1265 дефектів, 66,1 %), а найменша частка дефектів мала протяжність на три зуба (149 дефектів, 7,8 %). Встановлено прямий кореляційний зв’язок між збільшенням віку обстежених осіб і кількістю одночасної наявності двох, трьох, чотирьох, п’яти і навіть шести малих дефектів зубних рядів з відсутністю від одного до трьох зубів. Також при аналізі структури малих дефектів зубних рядів, які мали різну протяжність, не було встановлено істотних відмінностей за гендерною ознакою.