СТАН СКРОНЕВО-НИЖНЬОЩЕЛЕПНОГО СУГЛОБА У ПАЦІЄНТІВ З ПЕРЕХРЕСНИМ ПРИКУСОМ ЗІ ЗМІЩЕННЯМ НИЖНЬОЇ ЩЕЛЕПИ ЗА ДАНИМИ РЕНТГЕНОЛОГІЧНИХ МЕТОДІВ ДОСЛІДЖЕННЯ - Смаглюк, Л.В.; Куліш, Н.В.; Ляховська, А.В. (Світ медицини та біології, 2020)
У статті представлені дані щодо удосконалення методів діагностики стану скронево-нижньощелепного суглобу на етапах планування ортодонтичного лікування у пацієнтів із перехресним прикусом у поєднанні зі зміщенням нижньої щелепи. На основі аналізу даних рентгенологічного методу досліджень, а саме ортопантомограми визначені анатомічні особливості розташування елементів скронево-нижньощелепного суглобу при перехресному букальному прикусі зі зміщенням нижньої щелепи незалежно від сторони локалізації. Змінюється форма та ширина суглобових ямок і відповідно трансформується форма та ширина суглобових голівок. Визначається різний рівень розташування суглобових голівок в ямках, як з боку зміщення нижньої щелепи так і з протилежної сторони. Встановлено, що чим більший ступінь зсуву нижньої щелепи вбік тим більший градус невідповідності розташування суглобових голівок. Тому потрібно ретельно аналізувати будову суглобів, паралельність розташування голівок, диференціювати характер змін з метою сприяння звуження кола потенційних ускладнень в період ортодонтичного лікування.