ДОСЛІДЖЕННЯ ХІМІЧНОГО СКЛАДУ ЕМАЛІ ЗУБІВ ПРИ ПРОВЕДЕННІ ПРОФЕСІЙНОГО ВІДБІЛЮВАННЯ З ВИКОРИСТАННЯМ ПЕРОКСИДУ КАРБАМІДУ - Ткаченко, І.М.; Лемешко, А.В.; Браїлко, Н.М.; Коваленко, В.В.; Шундрик, М.А. (Світ медицини та біології, 2020)
В даному дослідженні вивчені зміни хімічного складу поверхні емалі зубів при застосуванні професійної гігієни та використанні пероксиду карбаміду в якості хімічного компоненту системи для клінічного відбілювання зубів. В результаті проведених досліджень встановлено різницю за показниками рівня вуглецю із змінами показників від 40,03 на поверхні, яка не підлягала обробці до 0,87 при використанні засобів для відбілювання на основі пероксиду карбаміду 44 %. Зміна кількості кисню від 25,24 до 0,44, вмісту натрію від 0,46 до 0,02, зменшення кількості фосфору від 11,32 до 0,3 та істотне зменшення кальцію від 18,4 до 0,52. Відмічено також зменшення кількості азоту від 2,4 до 0,27 та кількості магнію від 0,05 до 0,008. Зміна цих показників буде істотно впливати на зміну значень показників ротової порожнини, клінічних проявів, що в свою чергу буде залежати від особливостей функціональної та структурної резистентності емалі.