ОСОБЛИВОСТІ АНТЕНАТАЛЬНОГО І ПОСТНАТАЛЬНОГО ПЕРІОДІВ РОЗВИТКУ ДІТЕЙ З ЗАПАЛЬНИМИ ПРОЦЕСАМИ ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВОЇ ЛОКАЛІЗАЦІЇ - Ткаченко, П.І.; Білоконь, С.О.; Лохматова, Н.М.; Доленко, О.Б.; Попело, Ю.В.; Коротич, Н.М. (Світ медицини та біології, 2020)
За 7 років обстежено 537 дітей з гострими гнійними одонтогенними і неодонтогенними процесами щелепно-лицевої ділянки. Встановлено , що в їх структурі превалювали гострий гнійний лімфаденіт (29 %) та аденофлегмона і одонтогенний остеомієліт, на долю яких припадало по 18 %. Аналіз перебігу вагітності засвідчив, що в цей період у матерів обстежених дітей досить часто простежувалися випадки гострих інфекційних захворювань, наявність патологічних станів і це певною мірою відображалося на пологовій діяльності. Характерним є також те, що діти , які знаходилися на штучному та змішаному вигодуванні з місячного та шестимісячного віку частіше хворіли. Така ситуація вказує на необхідність включення цих дітей до групи ризику з метою своєчасно оздоровлення, що може звести на нівець вплив несприятливих чинників, дію яких вони відчували як в анте- так і постнатальному періодах їх розвитку.