ЕТАПНЕ ХІРУРГІЧНЕ ЛІКУВАННЯ ТЯЖКОЇ ТРАВМИ КИСТІ - Трутяк, І.Р.; Калинович, Н.Р.; Трутяк, Р.І.; Гнатейко, Н.О. (Світ медицини та біології, 2020)
Тривала одноетапна хірургічна операція на кисті у пацієнтів з політравмою та з поліструктурною травмою кисті збільшує ризик ускладнень і становить небезпеку для життя травмованого. Метою нашої роботи було проведення оцінки ефективності етапного лікування пацієнтів з тяжкою травмою кисті. Етапні хірургічні втручання відповідно до концепції “damage control” застосували у 28 (1.5 %) цивільних пацієнтів з політравмою, у 621 (32 %) – з поліструктурною травмою кисті, та у 12 (34 %) військових з політравмою і у 23 (66 %) – з поліструктурною травмою кисті. Відповідно до запропонованого нами хірургічного лікування ушкодженої кисті добрі і задовільні функціональні результати отримали у 78.9 % пацієнтів з політравмою і у 94.9 % – з політруктурною травмою кисті, у 4.3 % – незважаючи на порятунок руки, його функція була незадовільною. Ампутації проводили на рівні передпліччя у 7 пацієнтів. 5 пацієнтів померли від шоку та травм, що загрожували життю.