ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК ТЕМПЕРАТУРИ СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ ТА СЕКРЕЦІЇ МАЛИХ СЛИННИХ ЗАЛОЗ ТВЕРДОГО ПІДНЕБІННЯ У РІЗНІ ТЕРМІНИ КОРИСТУВАННЯ ПОВНИМИ ЗНІМНИМИ ПРОТЕЗАМИ - Хілініч, Є.С.; Нідзельський, М.Я.; Давиденко, В.Ю.; Давиденко, Г.М.; Кузнецов, В.В. (Світ медицини та біології, 2020)
Стаття присвячена питанню взаємозв’язку стоматологічних конструкцій і стану тканин порожнини рота, а саме: змінам температури та секреції малих слинних залоз твердого піднебіння у різні терміни користування повними знімними пластинковими протезами, виготовленими з акрилової пластмаси. Результати проведених досліджень температурних показників слизової оболонки твердого піднебіння та стану секреції малих піднебінних слинних залоз свідчать про суттєві зміни в них під дією базису повного знімного протезу, виготовленого з акрилової пластмаси. Підвищення температури під базисом протезу сприяє явищам «парникового ефекту», що стає причиною запальних процесів різного характеру у тканинах протезного ложа, які в подальшому можуть бути причиною деструктивних та атрофічних змін у малих слинних залозах твердого піднебіння, що, в свою чергу, призводить до порушення їх секреції – гіпосалівації. Тому можна стверджувати про прямо пропорційний зв’язок між зміною температури слизової оболонки протезного ложа під базисом протеза та станом секреції малих слинних залоз піднебіння у різні терміни користування повними знімними протезами.