ВПЛИВ ЦИТРАТІВ МЕТАЛІВ НА ПОКАЗНИКИ ЕМБРІОТОКСИЧНОСТІ СОЛЕЙ КАДМІЮ У ЩУРІВ ПРИ КОМБІНОВАНОМУ ВВЕДЕННІ - Азаров, О.І.; Нефьодова, О.О.; Гальперін, О.І.; Соломенко, М.В.; Житній, М.І.; Кононова, І.І.; Фролова, Г.М. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою дослідження було визначення впливу цитратів металів (церію, цинку, заліза) при комбінованому введенні з солями кадмію (хлориду/цитрату) на показники ембріотоксичності кадмію у щурів. Окрім контрольної групи, були 2 групи ізольованого введення кадмію і 6 груп комбінованого введення солей кадмію з цитратами металів (церій, цинк, залізо). Ембріотоксичну дію досліджуваних речовин в групах розраховували і порівнювали за наступними показниками: кількість ембріонів, загальна, доімплантаційна, післяімплантаційна ембріональна смертність. Порівняння ембріотропних властивостей хлориду кадмію та цитрату кадмію в групах ізольованого введення виявило більш високий рівень ембріотоксичності хлориду кадмію. У групах комбінованого введення найбільше зниження показників ембріотоксичності визначалося в групах комбінації кадмію з цитратом заліза по всіх досліджуваних показниках.