ОСОБЛИВОСТІ ДЕГРАДАЦІЇ СПОЛУЧНОЇ ТКАНИНИ ПЕЧІНКИ ЩУРІВ НА РАННІХ ТЕРМІНАХ МОДЕЛЮВАННЯ ХРОНІЧНОГО АЛКОГОЛЬНОГО ГЕПАТИТУ - Микитенко, А.О.; Акімов, О.Є.; Єрошенко, Г.А. (Світ медицини та біології, 2020)
У статті розглядаються особливості деградації сполучної тканини печінки щурів на ранніх стадіях моделювання хронічного алкогольного гепатиту. Моделювання хронічного алкогольного гепатиту призводить до розвитку окисного стресу в тканинах печінки щурів внаслідок зменшення активності антиоксидантних ферментів та збільшення продукування активних форм кисню. В результаті розвитку окисного стресу в печінці щурів на перших етапах моделювання алкогольного гепатиту зменшується концентрація протизапальної гепарин-гепаранової фракції глікозаміногліканів, відбувається накопичення фракцій кератан-дерматану та хондроїтину глікозаміногліканів , процеси деградації волокнистих компонентів сполучної тканини печінки посилюються, а концентрація сульфідного аніона зменшується.