ВПЛИВ ПРОДОВЖЕНОГО ЦЕНТРАЛЬНОГО БЛОКУВАННЯ СИНТЕЗУ ТЕСТОСТЕРОНА ТРИПТЕРЕЛІНОМ НА МОРФОЛОГІЧНУ СТРУКТУРУ ПЕЧІНКИ ЩУРІВ - О. А. Полив’яна O.A.; Шепітко, К.В.; Стецук, Є.В.; Акімов, О.Є.; Дубінін, Д.С. (Світ медицини та біології, 2020)
В останні роки рак простати збільшується у всьому світі. Наприклад, у 2012 році проект GLOBOCAN показав, що рак передміхурової залози був другим за частотою діагностики раком та п’ятою провідною причиною смертності від раку серед чоловіків у всьому світі. Недостатня кількість тестостерону може посилити пошкодження печінки, спричинені ожирінням. Метою нашого дослідження було виявлення морфологічних змін у печінці щурів, вивчення процесів утворення активних форм кисню та інтенсивності перекисного окислення ліпідів під час тривалої центральної депривації синтезу тестостерону. Індукована триптореліном центральна депривація синтезу тестостерону призводить до окислювального пошкодження гепатоцитів внаслідок збільшення виробництва активних форм кисню та зниження активності антиоксидантних ферментів. Окисне пошкодження клітин печінки починається на молекулярному та клітинному рівнях і стає помітним на рівні тканин на 180-й день центральної депривації синтезу тестостерону.