ВПЛИВ КРІОКОНСЕРВОВАНИХ МЕЗЕНХІМАЛЬНИХ СТОВБУРОВИХ КЛІТИН НА ТКАНИНУ СПИННОГО МОЗКУ ЩУРІВ З ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИМ АЛЕРГІЧНИМ ЕНЦЕФАЛОМІЄЛІТОМ - Семенова, В.М.; Цимбалюк, В.І.; Любич, Л.Д.; Єгорова, Д.М.; Стайно, Л.П.; Вербовська, С.А.; Слинько, Є.І.; Пічкур, Л.Д. (Світ медицини та біології, 2020)
Мезенхімальні стовбурові клітини пуповини людини (1×106) здатні коригувати нейродегенеративні зміни у спинному мозку щурів з хронічним експериментальним алергічним енцефаломієлітом за субокципітального введення. Клітини, кріоконсервовані у розчині з 3 % диметилсульфоксиду, 15 % етиленгліколю, 10 % сахарози, 12 % трегалози, 60 % фетальної телячої сироватки, сповільнюють зростання патологічних змін на 35-у добу; кріоконсервовані у розчині з 4 % диметилсульфоксиду, 6 % трегалози, 90 % фетальної телячої сироватки, – на 35–60-у добу; кріоконсервовані у розчині з 10 % диметилсульфоксиду, 90 % фетальної телячої сироватки – не виявляють впливу. Актуальним є вибір оптимальних кріопротекторів для збереження біологічних властивостей цих клітин та відпрацювання режимів і способів їх введення.