ВПЛИВ ДОКСОРУБІЦИН-ІНДУКОВАНОГО ОКСИДАТИВНОГО СТРЕСУ НА РЕЗИСТЕНТНІСТЬ СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ КИШКІВНИКА - Скрипник, Р.І.; Маслова, Г.С. (Світ медицини та біології, 2020)
У статті наведені результати власних досліджень по оцінці впливу антрациклін-індукованого оксидативного стресу на рівень N-ацетилнейрамінової кислоти та стан процесів вільно-радикального окиснення та антиоксидантного захисту у слизовій оболонці тонкої і товстої кишок щурів залежно від наявності неалкогольного стеатогепатиту. Дослідження проведені на 30 білих нелінійних статевозрілих щурах. Кумулятивна доза доксорубіцину склала 15 мг/кг. У слизовій тонкої кишки щурів із неалкогольним стеатогепатитом введення доксорубіцину приводило до менш вираженого оксидативного ураження та зменшення концентрації N-ацетилнейрамінової кислоти у 1,2 раза порівняно з щурами без неалкогольного стеатогепатиту. Доведено, що введення доксорубіцину призводило до розвитку доксорубіцин-індукованого оксидативного стресу в слизовій кишківника щурів з більш тяжким ураженням тонкої кишки незалежно від наявності неалкогольного стеатогепатиту.