РЕМОДЕЛЮВАННЯ ВІНЦЕВИХ СУДИН ДРІБНОГО КАЛІБРУ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ АТЕРОСКЛЕРОЗІ - Трясак, Н.С.; Сілкіна, Ю.В.; Клопоцький, Г.А.; Худяков, О.Є. (Світ медицини та біології, 2020)
Проведені гістологічні та морфометричні дослідження особливостей структурної перебудови вінцевих судин дрібного калібру на різних етапах розвитку атеросклерозу в експерименті. Атеросклеротичне пошкодження моделювали шляхом введення тваринам нативних ліпопротеїнів низької щільності людини. Гістологічне забарвлення стінки вінцевих судин проводили гемотоксілін-еозином, за методами Ван-Гізон, Малорі і суданом ІІІ. Встановлено, що ступінь структурних та морфометричних змін вінцевих артерій залежить від терміну дослідження. В ранні терміни після антигенного навантаження (6-11-й тиждень експерименту) спостерігали початкові ознаки пошкодження судинної стінки. В пізні терміни (12-20-й тиждень експерименту) виявлена структурна реорганізація вінцевих артерій дрібного калібру, яка характеризувалась вираженим потовщенням їх стінки статистично вагомо на 38,7 %, за рахунок звуження просвіту. Індекс Вогенворта збільшувався в 2,3 рази (р