ПОЛІМОРФІЗМ ГЕНІВ SMAD7 (RS4939827) І EIF3H (RS16892766) ЯК КРИТЕРІЙ ШВИДКОСТІ ФІБРОЗУ У ХВОРИХ НА ХРОНІЧНІ ГЕПАТИТИ С І В - Аппельханс, О.Л.; Усиченко, К.М.; Бажора, Ю.І.; Усиченко, О.М. (Світ медицини та біології, 2020)
У статті вивчено взаємозв’язок між поліморфізмом генів SMAD7, eIF3h і ступенем фіброзу печінки в пілотному проекті у хворих на хронічний гепатит С та хронічний гепатит В. Встановлено відмінності по частотах алелей гена SMAD7 у хворих на хронічний гепатит С та хронічний гепатит В у порівнянні з практично здоровими особами. Виявлено кореляційні зв’язки: прямий слабкий у хворих на хронічний гепатит С між ступенем фіброзу і генотипами SMAD7; у хворих на хронічний гепатит В – прямий сильний між ступенем фіброзу і генотипами SMAD7. Наявність взаємозв’язку ступеня фіброзу печінки і певних генотипів SMAD7 у хворих на хронічний гепатит С та хронічний гепатит В дозволяє використовувати отриману інформацію як один із критеріїв швидкості прогресування фібротичних процесів печінки.