ДЕПРЕСИВНІ РОЗЛАДИ І ПОРУШЕННЯ МЕНСТРУАЛЬНО-ГЕНЕРАТИВНОЇ ФУНКЦІЇ - Белов, О.О.; Костюк, А.Л.; Андрійчук, В.М.; Костюк, І.Ю. (Світ медицини та біології, 2020)
Досліджено порушення менструально-генеративної функції у 104 жінок, хворих на депресивні розлади. Встановлено зниження генеративної функції з малою кількістю вагітностей і пологів, зниженням або відсутністю лібідо і статевого життя; при цьому реалізація генеративної функції погіршується з поглибленням депресії. Жінкам, хворим на депресивні розлади, притаманна значна ураженість дисменореями (в цілому 83%), поширеність яких також зростає по мірі важкості депресії. Найбільш поширеними розладами при цьому є опсоменореї (41%), аменореї (33%) та олігоменореї (20%). Поширеність серед жінок, хворих на депресію, передменструального синдрому склала 57%; вона варіює від 48% при легкій депресії до 90% при важкій.