ВПЛИВ ХРОНІЧНОГО НЕКАЛЬКУЛЬОЗНОГО ХОЛЕЦИСТИТУ НА ПЕРЕБІГ ІШЕМІЧНОЇ ХВОРОБИ СЕРЦЯ - Вовк, К.В.; Ніколенко, Є.Я.; Александрова, Н.К.; Сокруто, О.В.; Овчаренко, Л.К. (Світ медицини та біології, 2020)
Захворювання жовчного міхура та жовчовивідних шляхів, зокрема хронічний некалькульозний холецистит є поширеною патологією внутрішніх органів. При хронічному некалькулезном холециститі встановлено рефлекторне порушення коронарного кровообігу, метаболічний і аутоімунне дистрофічні ураження міокарда і його провідної системи, що може впливати на скоротливу функцію і ритм серця. Метою роботи було визначення особливостей перебігу ішемічної хвороби серця з супутнім хронічним некалькульозним холециститом з урахуванням функціонального стану серцево–судинної системи. Обтяження клінічного перебігу ішемічної хвороби серця при супутньому хронічному некалькулезном холіцістіт корелює з більш вираженими змінами ліпідного обміну атерогенного характеру, активацією процесів перекисного окислення ліпідів і дефіцитом антиоксидантного захисту в крові, порушенням гемостазу і пригніченням скорочувальної функції серця.