КЛІНІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ МЕТОДУ ЕЛЕКТРОСТИМУЛЯЦІЇ З БІОКЕРУВАННЯМ У РЕАБІЛІТАЦІЇ ХВОРИХ З РУХОВИМ ДЕФІЦИТОМ ПІСЛЯ МОЗКОВОГО ІНСУЛЬТУ - Дячук, Д.Д.; Черній, Т.В.; Литвин, О.В.; Курик, О.Г. (Світ медицини та біології, 2020)
Судинні захворювання нервової головного мозку – одна з основних проблем сучасної та, як показують прогнози, майбутньої медицини. В даний час велике значення в процесах реабілітації після інсульту надають нейропластичності мозку. Цей підхід реалізовано у новому класі електронних апаратів біологічно адекватного керування рухами ТРЕНАР. Мета дослідження: оцінювання функціональних можливостей програмного апаратa ТРЕНАР-01® у відновленні довільних рухів пацієнтів з порушенням функції центрального мотонейрона внаслідок перенесеного гострого порушення мозкового кровообігу. Проведено клініко-неврологічне обстеження та лікування 30 хворих на мозковий інсульт. Проводилось 15 процедур електростимуляції на апараті ТРЕНАР-01®. Після проведеного лікування в групі пацієнтів з гострим порушенням мозкового кровообігу (23 хворих) відсутність впливу на регресію рухового дефіциту спостерігалась тільки в одному випадку; у пацієнтів з віддаленими наслідками перенесеного порушення мозкового кровообігу (7 хворих) спостерігалася позитивна динаміка у зменшенні рухового дефіциту. Достовірно доведена (р