ОЦІНКА РОЛІ ЗАСТОСУВАННЯ КОНТАКТНОЇ ЛІТОТРИПСІЇ ПРИ ВЕЛИКИХ ОКЛЮЗІЙНИХ КОНКРЕМЕНТАХ СЕЧОВОДУ - Іващенко, Д.М.; Дудченко, М.О.; Кравців, М.І. (Світ медицини та біології, 2020)
Дослідження було присвячене аналізу ефективності проведення контактної літотрипсії та порівняння її з ефективністю дистанційної літотрипсії у пацієнтів, які мають великі (>10 мм) конкременти сечоводів, що супроводжуються обструкцією сечових шляхів. Також проаналізована група пацієнтів, яким літотрипсію виконували у 2 оперативні етапи з попереднім стентуванням сечових шляхів. За результатами дослідження відмічено більш коротку тривалість больового синдрому та гематурії у хворих, яким була виконана контактна літотрипсія та досягнутий стан «Stone free», у порівнянні з дистанційною літотрипсією, а порівнюючи показники групи з попереднім стентуванням сечоводів, відмічено, що тривалість гематурії у них була меншою в середньому на 12%, больовий синдром був коротшим в середньому на 16%. Отже контактна літотрипсія як метод менеджменту великих каменів сечових шляхів може бути рекомендована як терапія 1-го рівня при відсутності протипоказань до оперативного лікування.